Vitlöks- och rosmarinspäckad lammstek

Serverar: 4 portioner

En riktigt festlig helgmiddag.

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek med ben
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 kvistar rosmarin
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 1,25 dl vitt vin (torrt)
  • 2 msk hackad färsk mynta
  • 2,5 dl vatten
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Skär vitlöken i bitar och gör mindre kvistar av rosmarinen.
    2. Skär små fickor i lammköttet och tryck in vitlöksbitar och rosmarinkvistar i den. Gnid in köttet med salt och svartpeppar.
    3. Lägg lammsteken i en lergryta och häll i vattnet. På med locket och in i ugnen.200 grader, ca 60 min. Blanda senap och honung och pensla lammsteken med det. Stek ytterliggare i 40 min, eller tills lammköttet är genomstekt.(brukar vara färdig efter ca 2 timmar) Lägg upp den på ett fat under folie.
    4. Skyn i lergrytan silas och hälles i en kastrull. Tillsätt vin och mynta och rör om tills såsen kokat. Skär steken i skivor och servera med myntasåsen och ugnstekta klyftpotatisar.
    5. God aptit.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    campa69 5 april 2009

    Mmm, gott! Jag insåg när jag stod med den marinerade steken att den skulle läggas i en lergryta. Det har jag ingen! Jag stekte steken på ett vanligt ungssäkert fat och det gick lika bra.

    kerstin25 5 april 2009

    Tänker prova receptet till påsk, eftersom jag äntligen den sista månaden har plockat fram min gamla lergryta, som jag inte använt på många år. Den fungerar underbart till kyckling.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben