Doftande vitlöks- och persiljebröd

Hembakat bröd är alltid gott och känns lyxigare att mumsa på än köpes. Ta de här gyllene och doftande bröden direkt ur ugnen och njut av en smakrik brödupplevelse. Eller varför inte äta dem kalla. Jag tycker de är lika goda varma som kalla. Bröden går att servera till mycket...pastarätter, grytor...kötträtter, grillat. Till buffén, på vickningen, på picknicken. Ja egentligen när som helst. De är fantastiskt goda! Du kan enkelt variera smaken på bröden genom att experimentera med dina favoritörter. Till exempel byta ut persiljan mot basilika. Vill man ha mer sting på bröden kan man tillsätta lite hackad chili till smöret. Receptet räcker till 8 härliga och smakrika bröd.

Ingredienser

  • Degen
  • ½ pkt jäst (ca 6 g)
  • 8 dl vetemjöl
  • 5 msk jungfruolivolja
  • 1 tsk salt
  • Vitlök- och Persiljesmöret
  • 4 msk smör
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja
  • Garnering
  • ½ tsk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Bröden: Blanda jästen och mjölet i en bunke och tillsätt vattnet, oljan och saltet.
    2. Blanda väl till en smulig deg. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsyta och knåda degen i ca 10 minuter.
    3. Lägg därefter degen i en skål/bunke som är smord med olja. Låt degen jäsa på en varm plats, under en bakduk i 1 timme, till dubbel storlek.
    4. Ta upp degen på den mjölade arbetsytan och knåda den i 5 minuter.
    5. Dela degen i 8 bitar och kavla ut degbitarna till runda cirklar som är ca 10 cm i diameter.
    6. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under en bakduk i 20 minuter.
    7. Sätt ugnen på 220 grader.
    8. Vitlöks- och Persiljesmöret: Lägg smöret i en liten kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Finhacka persiljan och lägg i kastrullen.
    9. Värm upp till tills smöret har smält. Rör om.
    10. Beredning: Pensla bröden med 3/4 av smörblandningen och strö över flingsaltet.
    11. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills de får en gyllene yta.
    12. Ta ut bröden ur ugnen och pensla på resten av smörblandningen.
    13. Klart!

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    Vintra 10 augusti 2012

    Hur mycket vatten ska det vara? ._. Dom ser jättegoda ut. :)

    monken86 26 augusti 2012

    Oj hade jag missat att skriva in vattenmängden?! 2½ dl ska det vara och vattnet ska vara hett. De är riktigt goda! :)

    recepttorka 19 oktober 2012

    supergott :)

    VardagsmatLCHFNina 20 juni 2013

    Dom är verkligen jättegoda! Tackar så mycket:)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben