Doftande fiskgryta med salsa verde

Serverar: 4 portioner

Unna dig en välgjord, mustig fiskgryta med örter och tomat. Fänkål och saffran ger grytan en ljuvlig smak- och färgbrytning. Servera med knallgrön salsa verde!

Ingredienser

  • 300 g laxfilé
  • 300 g sejfilé
  • 1 tsk salt
  • 250 g räkor med skal
  • 1 kg musslor med skal
  • 1 gula lökar, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1/2 fänkål, strimlad
  • 1 msk smör
  • 1/2 g saffran
  • 400 g konserverade tomater, hela
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk kycklingfond, konc
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 msk dill, hackad
  • Salsa verde
  • 1/2 kruka färsk basilika, blad
  • 2 msk persilja
  • 2 sardellfiléer
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk citronolivolja
  • 1/2 citron, rivet skal
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Finhacka basilika, persilja, sardeller och vitlöksklyftor i en mixer eller liten matberedare. Droppa i oljorna under tiden som maskinen går. Tillsätt citronskal, salt och peppar efter avsmakning av salsan.
    2. Skär fiskfiléerna i stora bitar, lägg på tallrik och salta dem. Skala räkorna. Skrubba musslorna under rinnande vatten. Dra bort skägget och släng alla trasiga eller öppnade musslor, som inte sluter ihop när man knackar på skalet.
    3. Fräs gul lök, vitlök och fänkål i smöret i en gryta, ca 5–10 minuter. Tillsätt smulad saffran. Häll i tomater, vin, kycklingfond och vatten. Koka upp. Lägg i musslor, timjan och lagerblad. Lägg på locket. Låt grytan koka, ca 3–5 minuter. Rör om då och då under tiden. Ta upp musslorna med hålslev. Släng de musslor som inte öppnat sig.
    4. Lägg ner fisken i grytan. Låt sjuda, ca 3 minuter. Tillsätt musslor och räkor. Strö över dill. Servera grytan med salsa verde, brytbröd och ev kokt potatis.

    Liknande recept

    4
    30 min
    4
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben