Bröden är penslade med kaffe som kokats ihop med lite socker, vilket ger en spännande och annorlunda smak tillsammans med vörten.
Ingredienser
1 paket jäst, 50 g
50 g smör
2 flaskor julmust à 33 cl
1 påse vört, 90 g
1 dl russin
1 msk salt
10 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl special
Pensling
1 dl kaffe
1 dl socker
Instruktioner
- Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmusten och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, vört, russin, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda, släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och nagga dem väl. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Koka kaffe och socker i en kastrull till en simmig lag. Låt kallna. Pensla bröden med kaffeblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt bröden kallna på galler.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Julmat i världen
Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...