Vörtbröd

Serverar: 4 portioner

Bröden är penslade med kaffe som kokats ihop med lite socker, vilket ger en spännande och annorlunda smak tillsammans med vörten.

Ingredienser

  • 1 paket jäst, 50 g
  • 50 g smör
  • 2 flaskor julmust à 33 cl
  • 1 påse vört, 90 g
  • 1 dl russin
  • 1 msk salt
  • 10 dl rågsikt
  • 8-9 dl vetemjöl special
  • Pensling
  • 1 dl kaffe
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmusten och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
    2. Tillsätt resten av degvätskan, vört, russin, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
    3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda, släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och nagga dem väl. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Koka kaffe och socker i en kastrull till en simmig lag. Låt kallna. Pensla bröden med kaffeblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt bröden kallna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Julmat i världen
    Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben