Vörtbröd

Serverar: 4 portioner

För den som tycker om kryddrikt bröd. Har arbetat fram det efter ett 40 år gammalt Ica-recept.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g jäst
  • 2 flaskor porter eller mörkt öl á 33 cl
  • 1 flaska julmust, 33 cl
  • 3 liter rågsikt (spara lite till utbakningen)
  • Ca 6 dl lantvetemjöl
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl honung
  • 2 msk salt
  • 3 dl russin
  • 2 msk pomerans
  • 2 tsk kryddnejlika
  • 2 msk mald ingefära
  • 1 msk anis
  • 1 msk fänkål
  • Instruktioner

    1. Smält smöret utan att det blir hett. Tillsätt allt utom mjölet och värm till 37 grader. Smula jästen i bunken och rör ut den med lite av den ljumma vätskan. Kör degen blank och smidig tills den släpper bunken. Täck med duk och jäs i ca 45 minuter. Knåda degen och dela den i 4 delar och rulla ut dem till limpor. Jäs under duk i ca 40 minuter. Värm ugnen till 200 grader och grädda bröden på första falsen nerifrån, ca 35-40 min.
    2. TIPS! Ett lätt sätt att få limporna snygga är att kavla ut degen litegrann och rulla den som en rulltårta och lägga på plåt med skarven neråt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Julmat i världen
    Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben