Vörtbröd

Ingredienser

  • 75 g smör eller margarin
  • 1 flaska porter
  • 1 flaska julmust
  • 75 g jäst
  • 4 msk mörk brödsirap
  • 2 msk honung
  • 2 msk mald pomerans
  • 2 tsk ingefära
  • 1 tsk kryddnejlikor
  • 1 dl russin
  • ca 18 dl rågsikt
  • Instruktioner

    Smält matfettet i en kastrull. Häll i porter och must och värm till 37 grader. Smula jästen i degbunken och rör ut den i litet av degspadet. Håll på resten av spadet och tillsätt sirap, honung, kryddor, russin och det mesta av mjölet. Arbeta in mer mjöl så att det blir en riktigt stadig deg. Låt det jäsa övertäckt en timma. Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Dela den i två delar och forma runda eller avlånga bröd. Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter. Grädda i 225 grader i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    MaNi 30 november 2007

    (Y) Tack för att jag har fått tagit del av ditt Vörtrecept. Det blev jätte bra. Eftersom man ibland får ta vad man har hemma blev rågsikten utbytt mot; 10 dl rågmjöl (grovt) 11 dl vetemjöl (ca) Mörk sirap bytte jag mot ekologisk lönnsirap Till detta lade jag 1 matsked salt, var osäker på om du glömt skriva upp det!? Kollade av några andra vörtrecept på webben och alla hade med salt. Hur ska det vara i ditt recept? Eftersom jag även hade den av mig älskade kryddan Kummin hemma lade jag en matsked av detta i smeten också. Jag undrar dock om du brukar grädda brödet längst ner eller i mitten av ugnen. Mina bröd blev lite brända vid bakning mitt i ugnen. Ett kanon gott bröd för de som gillar vörtbröd!!! (L) //Ella

    Relaterade Artiklar

    Julmat i världen
    Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben