Vörtbröd

Gott till jul

Ingredienser

  • 50 gr jäst
  • 1 flaska porter, 33 cl
  • 1 flaska julmust, 33 cl
  • 50 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk malen pomerans
  • 1 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • Ca 18 dl rågsikt
  • 1 dl russin
  • Pensling
  • 2 msk vatten
  • 1 msk mörk brödsirap
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm portern och julmusten till fingervarm temperatur. Häll vätskan över jästen och rör om tills den är upplöst.
    2. Klicka ner matfettet. Tillsätt sirapen, saltet och kryddorna.
    3. Blanda ner rågsikten och knåda samman till en blank och smidig deg. I slutet av knådningen tillsätter du russinen och arbetar degen ytterligare en kort stund så att de fördelar sig jämt i degen.
    4. Täck degen med bakduk och låt vila i bunken i 45 minuter.
    5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i två lika stora bitar och forma till släta, avlånga bröd.
    6. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och picka dem med till exempel en gaffel. Ställ dem därefter att jäsa i ca 40 minuter.
    7. Sätt ugnen på 250°.
    8. Ställ de färdigjästa bröden i nedre delen av den heta ugnen och sänk genast värmen till 200°. Grädda bröden i ca 25 minuter. Blanda samman vattnet och brödsirapen och pensla blandningen tunt över de nygräddade bröden. Ställ åter in dem i ett par minuter så att glasyren får toka lite.
    9. Låt de nygräddade bröden svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    begeanka 9 oktober 2008

    Vört min absoluta favorit!

    ingemoa 12 december 2009

    Mycket gott vörtbröd.Jag lade degen i formar .Verkligen en favorit.

    Myggan-65 8 januari 2010

    Det här har varit mitt favoritbröd under julen så jag kommer utan tvekan att baka det fler gånger!!!!

    karintyreso 20 december 2010

    Så fantastiskt gott!!!

    jess3766 18 november 2011

    Riktigt gott och "fluffigt"

    Relaterade Artiklar

    Julmat i världen
    Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben