Wienerbröd i långpanna

Serverar: 30 portioner

Tid: 2 timmar

Enkelt och gott

Ingredienser

  • Deg
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl socker
  • ½ dl grädde
  • 1½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 150 g smör
  • 8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 - 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 4 droppar bittermandelolja
  • 5 dl vaniljkräm
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på ca 220 grader. Lägg jästen i en bunke och häll på socker, rör om tills det löst sig. Slå över vätskan. Man kan använda endast mjölk om man vill. Slå sönder äggen i jästblandningen. Blanda i en del av mjölet och klicka i det rumsvarma smöret, sedan i med resten av mjölet. Arbeta i maskin ca 10 min. Låt jäsa i bunken ca 45 min. Dela degen i två lika stora delar och kavla ut den ena halvan i en långpanna. Bred på ½ l vaniljkräm. Ta den andra halvan och kavla ut den. Bred på ovan nämnda smet och vik degen på mitten. Man kan i stället för denna smet använda mandelmassa som man rör med lite smör och grädde till en lagom smet. Skär långa remsor som snos och läggs över vaniljkrämen i lämpligt mönster. Pensla med ägg och strö på pärlsocker, alternativt skippa ägg och pärlsocker och dekorera den färdiga wienerkakan med florsocker upplöst i lite vatten. Låt jäsa ca 30 min. Grädda i 200-225 grader i cirka 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben