XL-dinkelbullar med kanel och vanilj
Riktigt generösa kanel- och vaniljbullar med extra mycket smak. Perfekta till eftermiddagsfikat, kalaset, picknicken eller vickningen!
Dessa bullar blir riktigt stora, så var beredd på det ;)
Receptet räcker till 30 bullar.
Ingredienser
Degen
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
13-14 dl dinkelmjöl, siktat
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
2 msk vaniljsocker
Garnering
1 äggula
1 msk mjölk
1 krm salt
½ dl råsocker
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
- Värm mjölken till fingervarmt, 37°. Häll den över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt smöret, saltet, strösockret, kardemumman och nästan allt mjöl.
- Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
- Låt jäsa under bakduk i 15 min.
- Sätt ugnen på 250°.
- Rör ihop fyllningen, blanda smöret, strösockret, kanelen och vaniljsockret i en bunke och rör om till en kräm.
- Arbeta degen på lätt mjölat bänk. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm.
- Fördela fyllningen på rektanglarna.
- Vik dubbelt från långsidan. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar.
- Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.
- Blanda äggulan, mjölken och saltet. Pensla bullarna och strö över råsocker.
- Grädda i mitten av ugnen 8–10 min.
- Låt svalna på galler.
- Klart!
Liknande recept
Kommentarer (0)