Urläcker, föll för den direkt!
Vinnare i Årets Konditor 2008 – en modern Budapest med retrosmakerna hasselnöt och apelsin.
Ingredienser
Mandarinmarmelad
1/2 gelatinblad
1/2 burk mandarinklyftor á ca 300 g
1 msk strösocker
Budapestbotten
1/2 dl hasselnötter
1 msk potatismjöl
1 1/2 tsk kakao
1 äggvita
1/2 dl strösocker
Marinerade citrusklyftor
1/2 dl vatten
1 dl strösocker
1 msk cointreau eller konc apelsinjuice
1 apelsin
1/2 burk mandarinklyftor á ca 300 g
Vaniljmousse
1 1/2 gelatinblad
1/2 vaniljstång
1 dl Arla vaniljyoghurt
1/2 dl florsocker
1 msk strösocker
2 dl Arla vispgrädde
Instruktioner
- Mandarinmarmelad:
Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten 5 min. Mixa mandarinklyftorna till puré. Värm purén med sockret i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och rör ner i mandarinpurén. Häll upp i marmeladen i martiniglas eller portionsformar och låt stå i kyl 2-3 tim.
- Budapestbotten:
Sätt ugnen på 175°.
Mal eller mixa nötterna till ett fint mjöl. Blanda med potatismjöl och kakao. Vispa vitan med socker till ett fast skum. Vänd ner mjölblandningen i marängsmeten. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tjock. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min.
- Tips! Dubbla eller tredubbla gärna receptet så blir det enklare att göra. Frys in det som blir över och använd vid ett senare tillfälle.
- Marinerade citrusklyftor:
Koka upp socker och vatten. Smaksätt med likör eller juice. Skala apelsinen med en kniv och skär ut hinnfria klyftor. Lägg dem och mandarinklyftorna i lagen och ställ i kyl.
- Vaniljmousse:
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med yoghurt och socker. Smält gelatinet och rör ner i yoghurtblandningen. Vispa grädden löst och vänd ner i yoghurten.
- Spritsa eller klicka hälften av yoghurtmoussen i glasen med marmelad. Skär budapestbotten i bitar och lägg på moussen. Fördela hälften av citrusklyftorna på botten och fördela resten av moussen i glasen. Ställ i kyl.
Dekorera ev med tunna chokladplattor och resten av citrusklyftorna vid servering.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Det var en av de godaste desserter min familj smakat!!!!!!!