En syrlig och god paj som liknar cheesecake. Yoghurt- och citronfyllningen smakar gott ihop med den söta mandelbiskvibottnen. Pajen bör ätas samma dag som den bakas, bottnen blir annars en aning fuktig.
Ingredienser
Pajbotten
200 g mandelbiskvier
75 g smält smör
Fyllning
4 gelatinblad
2 tsk rivet citronskal
1 dl pressad citronsaft
2 dl grekisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
2 dl crème fraiche
1 dl honung
Garnering
Hackade pistagenötter
Krossade mandelbiskvier
Servering
Hallon
Instruktioner
- Botten: Sätt ugnen på 175°. Kör mandelbiskvierna snabbt i en matberedare och blanda dem med smöret. Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda ca 5 minuter och låt svalna helt.
- Fyllning: Blötlägg gelatinbladen ca 5 minuter. Vispa ihop citronskal och -saft med yoghurt, crème fraiche och honung. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält dem försiktigt i en kastrull. Rör ned litet av fyllningen i gelatinet och blanda sedan ned resten av fyllningen. Låt stå i kylen ca 45 minuter innan den fördelas på mandelbiskvibottnen. Låt stelna i kylen 4-5 timmar.
- Strö över hackade pistagenötter och mandelbiskvier. Garnera med citron- och limeskivor och servera med hallon.
Liknande recept
Kommentarer (0)