Yoghurt- och citronpaj

Serverar: 12 portioner

En syrlig och god paj som liknar cheesecake. Yoghurt- och citronfyllningen smakar gott ihop med den söta mandelbiskvibottnen. Pajen bör ätas samma dag som den bakas, bottnen blir annars en aning fuktig.

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 200 g mandelbiskvier
  • 75 g smält smör
  • Fyllning
  • 4 gelatinblad
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 1 dl pressad citronsaft
  • 2 dl grekisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl honung
  • Garnering
  • Hackade pistagenötter
  • Krossade mandelbiskvier
  • Servering
  • Hallon
  • Instruktioner

    1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Kör mandelbiskvierna snabbt i en matberedare och blanda dem med smöret. Platta ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda ca 5 minuter och låt svalna helt.
    2. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen ca 5 minuter. Vispa ihop citronskal och -saft med yoghurt, crème fraiche och honung. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält dem försiktigt i en kastrull. Rör ned litet av fyllningen i gelatinet och blanda sedan ned resten av fyllningen. Låt stå i kylen ca 45 minuter innan den fördelas på mandelbiskvibottnen. Låt stelna i kylen 4-5 timmar.
    3. Strö över hackade pistagenötter och mandelbiskvier. Garnera med citron- och limeskivor och servera med hallon.

    Liknande recept

    4.7
    30 min
    8
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben