Yoghurtkaka med kanel och citronlag

En god kaka

Ingredienser

  • 185 g rumsvarmt osaltat smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 5 ägg, gulor och vitor för sig
  • 2 ½ dl grekisk yoghurt
  • 2 tsk rivet citronskal
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 5 ¼ dl vetemjöl, siktat
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • Vispgrädde till servering
  • Kanel och citronlag
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • 4 cm lång remsa citronskal
  • 1/2 msk pressad citronsaft
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en brödform (10 x 20 cm) lätt. Vispa smör och strösocker luftigt i en skål. Tillsätt äggulorna i omgångar och vispa ordentligt efter varje omgång. Rör ner yoghurten, citronskalet och vaniljsockret. Vänd ner mjölet bakpuvret och bikaronaten.
    2. Vispa äggvitorna till fast skum i en ren skål och vänd ner dem i yoghurtsmeten. Skeda upp smeten i formen och grädda i 50 minuter, eller tills du kan sticka in en provsticka i mitten utan att den blir kladdig. Låt kakan vila i formen i 10 minuter. Stjälp sedan upp den på galler och låt den svalna helt.
    3. Kanel och citronlagen gör du på följande sätt: lägg kanelstången i en kastrull tillsammans med sockret och knappt 2 dl vatten. Smält sockret under omrörningen över medelhög värme. Koka upp och tillsätt citronskalet och citronsaften. Sänk värmen och låt sjuda i 5-6 minuter. Sila lagen och häll den över kakan.
    4. Skär kakan i bitar och servera med vispad grädde

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben