Mycket av glädjen kring julförberedelserna försvinner när kraven blir för höga på allt man skall hinna med. I dessa tider när det talas mer än någonsin om utbrändhet är det vikigt att välja att göra det julstök man prioriterar extra mycket.
Planerar man väl så att man börjar i tid och bara gör lite i taget så blir julen oftast mer lustfylld. Det är också trevligt att bjuda hem goda vänner och fixa lite tillsammans.
Att göra sin egen glögg är både trevligt och enkelt. Jag tycker att en del av de färdigköpta glöggsorterna är väl söta och det kan man ju reglera när man sitället gör den själv. Glöggkryddorna skall dra i sprit 1 vecka, så var ute i god tid innan glöggkalasen!

Glögg
Till drygt 1 flaska glögg går det åt:
1 flaska enkelt rödvin
10 cl renat eller brännvin special
4 bitar hel kanel
20 st kryddnejlikor
1 bit torkad ingefära
1/2 pomeransskal
1 tsk kardemummakärnor
2 dl strösocker

Häll spriten på en glasburk och lägg i alla kryddorna. Låt stå med lock på 1 vecka i rumstemperatur. Sila genom thefilter eller liknande. Värm 1/4 av vinet och lägg i sockret att smälta. Rör om. Blanda med spriten och häll på flaska och förslut.
Det är otroligt gott att bjuda pepparkakor med ädelost på till glöggen. Eller gör en rulle av ädelost, gärna gorgonzola och rulla den i pepparkakssmulor. Skär sedan i bitar. Receptet finns mer utförligt i vår bok om "tilltugg". Njut i advent och stressa inte!

Margareta Schildt-Landgren
2000-11-27