Visst kan man baka smalt också! Det finns dessutom recept som blir riktigt bra, med tanke på den låga kalorihalten. Prova både chokladkaka och sockerkaka!

Chokladkaka
En läckerbit helt i klass med andra kaloririka chokladkakor. Grädda kakan i tid, minst 5 timmar före servering och låt den sedan vila.
1/2 +2 msk margarin
2 msk ströbröd
2 dl socker
1 ägg
2 dl mjölk 3 %
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj med 1/2 msk och bröa en rund kakform med löstagbar kant. Vispa 2 msk margarin och socker pösigt och rör ner ägget. Rör ner hälften av mjölken samt mjöl blandat med bakpulver, vaniljsocker och kakao, i äggsmeten. Tillsätt resten av mjölken och rör till en jämn smet. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 40 minuter. Den ska vara kladdig i mitten när den tas ur ugnen. Servera ev med en klick vispad mellangrädde.

Sockerkaka
1msk smör
1 msk ströbröd
4 st ägg
1,5 dl suketter strö (eller annat sötningsmedel)
0,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl

Smörj och bröa en bakform, ca 2 liter. Dela äggen och vispa äggvitorna till hårt skum (färdiga när man kan vända bunken upp och ner och vitorna sitter fast i botten). Tillsätt äggulorna och sockret (både sötningsmedel o strösocker) växelvis under fortsatt vispning. Blanda bakpulvret med mjölet och vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda ca 25-30 minuter i 175 grader. Servera gärna med vaniljsås.

Maria Dahlquist
2005-01-02