Här presenteras skaldjur varje dag denna vecka, med tillhörande recept. Läs, laga och njut!

Blåmusslan odlas och de klamrar sig fast i långa rader på band som sänks ner i vattnet utefter västkusten. De skördas och säljs färska under hela året men finns också frysta. Men köp inte blåmusslor på burk, de smakar hemskt! Se till att de är väl slutna och tvätta noga av skalen så att tång, korall och lera avlägsnas. Musslor som luktar friskt hav ska användas medan öppna, dyluktande ska kasseras.
Bäst blir de om man kokar demi vin, lite vatten, lök och vitlök. Koka dem hastigt under lock tills de öppnar sig och servera dem som de är. Blåmusslor är också goda i fiskgrytor, soppa och sallader. Till musslorna ska ni dricka friska, vita, smakrika viner såsom Chardonnay, Sémillon, Riesling eller Pinot Gris. Tänk på att spara buljongen som musslorna har kokat i, det blir en riktigt god och billig buljong som är bra att frysa in.

Musslor i grädde
1 kg musslor
1 finskuren lök
4 hackade vitlöksklyftor
1/2 flaska vitt vin
1,5 dl grädde
Timjan, smör, persilja

Borsta musslorna noga under rinnande vatten med hjälp av en grön svamp. De som är trasiga kastas bort och de som inte stänger sig när man knackar dem mot diskbänkskanten kastas bort.Smält smör i en stor gryta och fräs lök och vitlök till de är glansiga, men inte bruna. Strö i ett par nypor timjan och häll på vinet. Låt sjuda en stund, tillsätt sedan musslorna och koka några minuter tills alla musslor öppnat sig. Häll på grädde och strö över hackad persilja. Servera med nybakad baguette.

Maria Dahlquist
2000-09-04