Vi spenderar mycket tid utomhus på sommaren och det betyder att vi dricker vin också utomhus. Med tanke på alla de konkurrerande dofter från trädgårdens alla blommor som vinet då måste ?överrösta? så är det en bra idé att välja doft- och smakrika viner som kanske själva är blommiga. Och då ligger Viognier bra till.

Viognier har sin hemvist längst upp i norra delen av Rhône-distriktet, i de små appellationerna Condrieu och Château Grillet. Tills för bara några år sedan hittade man den inte någon annanstans i Frankrike eller i några andra vinländer. Nu är det inte längre så, vilket vi är glada för. Viognier är nämligen en högklassig druva men en besvärlig sådan som kräver noggrann odling och vinifiering. Lyckas man med Viognier så får man ett vin med en nästan överväldigande blommighet i doften men också torkade aprikoser. Smaken blir fyllig, nästan fet. Ett vin med stark personlighet som passar både som aperitif och till en kraftig fiskrätt men även till gåslever och vit sparris.

Condrieu
Mest uttrycksfull blir Viognier just i Condrieu där vindruvorna växer på halsbrytande branta sluttningar. Jordmånen består bland annat av en speciell sorts granit som lokalt kallas ?gores? och som lätt vittrar sönder. De terrasserade sluttningarna måste därför hållas på plats med uppbyggda murar. Jorderosion vid häftiga regn är inget ovanligt fenomen och vinbonden får då helt enkelt hämta tillbaka jorden. Bara ett av de många arbetssamma moment som återfinns i en Condrieu-bondes vardag. Dessa svårarbetade sluttningar i kombination med den nyckfulla Viognier, som lätt angrips av sjukdomar och som kräver låg avkastning, gör att man förstår att Condrieu nästan var på väg att försvinna som vindistrikt för några år sedan.

Från att ha varit ett blomstrande distrikt på 1800-talet så var vingårdsarealen 1965 nere i åtta hektar. Renässansen kom i början av 1980-talet och 1986 hade arealen höjts till 20 hektar för att idag vara upp i 105 (av appellationens 300 möjliga). En liten ökning sker varje år. En av de nya framgångsrika odlarna, Andre Perret, berättar att han varje år har rätt att nyplantera 20 ar (1/5-dels hektar). Han har köpt en brant, skogsklädd sluttning som han avverkar efterhand och där han nu till en början ska plantera 40 ar (20 ackumulerade från förra året).

Château Grillet
Château Grillet hör till de mer originella appellation contrôlée i Frankrike. Delvis tack vare sin storlek. Hela appellationen är inte större än drygt 3 hektar och består enbart av en enda egendom. Och dels därför att det är lite svårt att förstå varför Château Grillet egentligen fick sin egen AOC i stället för att ingå i Condrieu. De som anser sig veta hävdar att jordmånen här är lite annorlunda och att läget ? vingården är formad som en amfiteater i sydläge - åtnjuter ett extremt soligt och varmt klimat. Temperaturer på 40 grader på sommaren är inte ovanligt. Château Grillet kan man se från N86 om man stannar till vid Vérin, ungefär en kilometer söder om den lilla staden Condrieu.

AC Condrieu börjar strax söder om Ampuis, huvudorten för Côte Rôtie, och fortsätter ner förbi staden Condrieu och byarna Malleval, Chavanay och Limony, en sträcka på drygt 10 kilometer. Från och med Chavanay och ner till Limonay delar appellationen mark med Saint-Joseph. Viogner blir Condrieu och Syrah blir Saint-Joseph och Marsanne/Roussanne blir vit Saint-Joseph.

Men Viognier dyker alltså nu upp på fler och fler ställen. Flera vinodlare har antagit utmaningen och börjar plantera Viogner utanför de två ursprungliga appellationerna, framför allt i södra Rhône (en vit Côtes-du-Rhône kan göras av 100 % Viognier) och i Languedoc, där vinerna säljs som "vin de pays" och med druvnamnet angivet på etiketten. Fördelen med denna expansion av "nya" Viognier-viner är att dessa är mycket billigare och även om de inte kommer upp i riktigt samma klass som en Condrieu så är de utomordentligt goda.

Köptips
I juni-utsläppet kom en trevlig Viogner från Château de Campuget i Costières de Nîmes, Viognier de Campuget, Vin de Pays du Gard, nr 2470, 103 kr. Vill man kosta på sig en Condrieu så kan man få en från den mest kände odlaren, Georges Vernay (nr 4523, 399 kronor). Dessutom erbjuder systembolaget Viognier-viner från Sydafrika, USA, Grekland, Chile och Australien.

av Britt Karlsson BKwine Foto Per Karlsson
2004-06-23