Bordeaux, några mil från Atlantkusten i västra Frankrike, är mest känt för sina stora röda viner. De stora Bordeauxvinerna behöver ett antal år på flaska för att utvecklas till ett balanserat och elegant vin.

Det förra årtusendet avslutades med en riktigt stor skörd, ca 3% av allt vin som produceras i världen. Slotten och dess område är världskända, mytomspunna och nästan helgonförklarade ? Pauillac, Margaux, Pomerol, St Emilion - för många är Bordeaux vinets Mekka. Många får något särskilt lustfyllt och lyriskt i blicken när man nämner Mouton-Rotschild eller Château Kirwan, Château Latour eller Cheval Blanc.
Bordeaux räknas inte till en av de riktigt stora matregionerna i Frankrike. Utbudet är givetvis ändå stort, allt ifrån lamm och fågel till fisk och skaldjur. Framförallt ostronen från Atlantkusten, tryffel, gås och anka har blivit berömda. Gåslever och det söta dessertvinet från Sauternes är en av de stora mat- och vinklassikerna ? en strålande kombination! Gåsfett används faktiskt ibland istället för olja. Den berömda Perigordtryffeln, "Den svarta diamanten", kommer också från den här delen av Frankrike. En klassiker är lamm med vitlök och franska örter. En helt underbar kombination tillsammans med en mogen Bordeaux.
Många maträtter från Bordeaux och sydvästra Frankrike benämns La Bordelais vilket står för en blandning av rött vin, scharlottenlök, vitlök, persilja och märgpipa. Om det är något Bordeaux saknar så är det en egen ost. Hårdosten Mimolette är den mest kända, men det är egentligen "bara" en lagrad Gouda.

Maria Dahlquist
2000-08-22