Mer bröd! Till tapas, picknicken eller lunchen. Bröd är gott! Ringla lite olivolja över den nybakade baguetten och strö på lite gourmetsalt, oh så gott!

Tomatbröd
2 burkar krossad tomat
6 dl vatten
100 g jäst
11/2 msk salt
1 msk strösocker
1 msk oregano
1/2 msk timjan
2-3 vitlöksklyftor
1 ägg
2 kg (1 paket) vetemjöl

Värm krossad tomat och vatten till 37°. Lös jästen i lite av den ljumma vätskan i skålen på en hushållsassistent med degkrok. Tillsätt resten av vätskan, salt, strösocker, oregano, timjan, pressad vitlök, uppvispat ägg och allt mjöl utom 21/2 deciliter, som sparas till utbakningen. Arbeta degen i maskinen i 5 minuter. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Skär varje del i 3 bitar. Rulla ut längder som är tjockare på mitten. Gör en vacker fläta. Fortsätt med de andra degbitarna.
Lägg ut bröden på 2 bakpappersklädda plåtar. Jäs i 20-25 minuter och värm ugnen till 200°. Sätt in en plåt längst ner i ugnen och en så högt det går utan att bröden sväller upp i grillgallret på ugnen . Byt plats på plåtarna efter 20 minuter. Grädda i ytterligare 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Frys in överblivet bröd. Om du inte har en hushållsassistent är det bättre att halvera satsen (vispa upp ett helt ägg men använd bara hälften). Arbeta degen för hand så länge du orkar, helst 8-10 minuter. Följ övriga anvisningar i originalreceptet. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 35 minuter.

Baguette
25 g jäst
5 dlvatten
1 msk salt
2 msk olivolja
13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet tillfingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet.Spar lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.Jäs under duk ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte. Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dem på plåtar med bakpapper. Pudra överlite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min. Sätt ugnen på 275°. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler utan duk.

Maria Dahlquist
2002-07-28