Champagne kan köpas i flaskor som rymmer allt från en kvarts helflaska till 20 helflaskor. Den vanliga helflaskan och magnumflaskan anses dock göra champagnen mest rättvisa. I små flaskor åldras vinet fortare och de stora flaskorna är svårhanterliga.


En del champagnehus låter den andra jäsningen äga rum endast på just helflaskor och magnumflaskor. Champagnen överförs därefter till flaskor med andra storlekar och detta kan sänka kvaliteten på drycken. Buteljerna har tjockare glas än andra flaskor för att stå emot trycket.

Flaskornas namn!
Helbutelj = 1 flaska
Magnum = 2 helflaskor
Jeroboam = 4 helflaskor
Rehoboam = 6 helflaskor
Methusalem = 8 helflaskor
Salamanazar = 12 helflaskor
Balthazar = 16 helflaskor
Nebukadnessar = 20 helflaskor


Andra mousserande viner
Mousserande viner som görs utanför Champagne får inte kallas champagne utan kallas istället för t ex spumante, sekt eller sparkling wine. Tillverkningssättet är förenklat för att sänka kostnaderna. Den andra jäsningen kan få äga rum i tankar varpå vinet sedan fylls på flaska under tryck. Denna metod kallas för cuvée clos-metoden. Många viner tillverkas dock på samma sätt som champagne men de får inte använda benämningen méthode champénoise, utan istället den spanska benämningen cava eller den italienska metodo classico.

Maria Dahlquist
2000-08-30