Man kan ha två olika glas vin på druvan Chenin Blanc framför sig och inte veta vad man ska tro. I ena fallet frågar man sig varför inte allt vin i världen görs på druvan, medan man när man provar det andra undrar varför man överhuvudtaget anstränger sig för att göra vin på denna sort.
Druvan Chenin Blanc lever ett dubbelliv. Den står för några av världens mest fantastiska söta lagringsdugliga vita viner samtidigt som den står för en uppsjö av mediokra bordsviner.

Frankrike
I Loire där druvan även kallas för Pineau de la Loire eller Pineau d?Anjou har den odlats sedan 800-talet. Namnet Chenin Blanc fick den då den under 1400-talet växte på Mont-Chenin. Det är i Loires mellandistrikt runt städerna Angers, Samur och Tours som den har sitt ursprung och det är där en del av de riktigt storartade vinerna görs på druvan. Här tillverkas både enkla torra och riktigt syrarika viner, halvtorra viner, karaktärsfulla viner liknande de från Sancerre, men framförallt sent skördade och ibland även ädelrötade söta viner. De är kända för sin mycket långa lagringsduglighet (20-100 år) och att de samtidigt som de är söta har en pigg och fräsch syra.
Produktionen av mousserande vin på Chenin Blanc enligt ?la métode champenoise? är mycket stor. Loires nordliga läge där Chenin Blanc har svårt att mogna och får mycket hög syra liknar distriktet Champagnes förutsättningar. Idag står de mousserande vinerna från Anjou och Touraine för den näst största produktionen av mousserande vin i Frankrike efter Champagne. La méthode champenoise är ett av fem sätt man kan göra mousserande vin på. Det är den metod som används i Champagne och som anses vara den finaste. Metoden bygger förenklat på att vinet får jäsa en andra gång på flaska under tryck tillsammans med socker och jäst. Jästen äter sockret och bildar alkohol, koldioxid och jästfällning. Därefter tas jästfällningen bort ur flaskan och man har fått ett vin med bubblor (koldioxid).
I Loire strax sydväst om staden Angers görs ett vin som kommit i skymundan, Savennières, tidigare ryktbart som ett av vinvärldens bästa vita viner. Idag är det få som känner till det. Vinet från Savennières på 100% Chenin Blanc är otroligt lagringsdugligt och kan med lätthet mogna på butelj i 10-20 år. Man säger att ju mognare en Savennières blir desto mer antar den doft av våt yllesocka ? ju mer yllesocka desto finare vin.

Chenin Blanc i världen
Chenin Blanc har likt alla andra druvsorter som klassas som nobla hittat ut i världen. Chenin Blanc odlas bl a i Australien, Nya Zeeland, USA och Argentina. Generellt kan man säga att det var när druvan utvandrade till Nya Världen som dess dubbelliv uppkom. I Nya Världen får den ofta tjäna som volymgivande arbetshäst medan den i Loire betraktas som superstjärna. Val av växtplats och låga skördeuttag är svaren på druvans framgång, någonting som uppmärksammats mycket i Frankrike men tyvärr mindre i resten av världen. Sydafrika är det land i världen där man odlar mest Chenin Blanc.
I Sydafrika, där den kallas Steen, är odlingsarealen tre gånger så stor som i Frankrike och det är Sydafrikas mest odlade vita druva. Det var inte förrän 1965 man upptäckte att den druva som hade odlats i Sydafrika sedan 1650-talet var just Chenin Blanc. Merparten av chenin blanc-vinerna som görs här är rena, torra till halvtorra, friska, ganska enkla men mycket njutbara och prisvärda viner. En del producenter har dock insett druvans potential och försöker göra viner med Loire som måttstock. Chenin blanc-druvan ger också en del mycket trevliga ädelrötade söta viner härifrån. Den används också som råmaterial i framställningen av sydafrikansk sherry, portvin och eau-de-vie.

Jens Dolk
991116