Färsk basilika är en underbar krydda. De stora, mjuka bladen har en bred kulinarisk användning då de är synnerligen aromatiska i smaken.
Basilika passar bra som krukväxt, den vill stå på en varm och solig plats och lär även hålla flugor borta. Den är känslig för uttorkning och tål inte våra vintrar utan bör flyttas in vintertid eller frys in dem så har du färsk basilika året om! Örtens pepparsmak kommer till sin rätt tillsammans med persilja och kyndel.
Basilikan odlades ursprungligen i Indien men anses helig, därför äts den inte i Indien. Grekerna anser att den bringar lycka och äter den därför heller inte. Basilikan anses desinfekterande och sägs stimulera aptiten, matsmältningen, könsdriften och är urindrivande.
Det finns hundratals olika sorters basilika, grön och röd med medelstora blad, Pastichebasilika, som även kallas citronbasilika samt Salatbasilika med större blad och mildare smak. Förutom dessa finns även kanelbasilika, dvärgbasilika, thailändsk basilika, grekisk basilika, anisbasilika och många till. Fråga din grönsakshandlare efter basilika i lösvikt nästa gång du handlar, prova thailändsk basilika eller varför inte den röda?.

Basilikaolja
1 kruka färsk basilika
8 dl olivolja

Mixa samman basilika och olja till en jämn, grön olja. Häll upp den på en tätslutande flaska och låt stå i rumstemperatur. Den håller sig dessutom bäst om man lindar in flaskan i aluminiumfolie. Oljan behöver stå ett dygn före användning och håller sig sedan i flera veckor.

Maria Dahlquist
2000-07-19