Det är mest här i Norden man använder dill. Den kan bli uppemot 60 cm hög med sina smala, välsmakande blad och gula blommor i stora flockar.
Den har sin självklara plats i gravad lax, kräftor, potatisrätter och sallader, särskilt tillsammans med skaldjur.
Krondill växer inte i små krukor vilket vanlig dill gör. I USA använder man uttrycken dill seed (fröna) och dill weed (blad) för att skilja delarna åt. Fröna används mot kräkningar, hicka, lindrar väderspänningar och är dessutom rik på mineralämnen.

Dillsnaps
Lägg en dillkvist i en halvflaska (350 ml) Brännvin Special. Låt stå i 12 timmar. Servera gärna snapsen med dillkvisten kvar i flaskan eftersom det ser så trevligt ut. Efter 2 dagar måste du dock avläsgna kvisten för smakens skull. Dillsnapsen blir ganska snabbt unken i smaken. Efter 1-2 veckor har den tappat mycket av sin fräschör.

Matklubben
2006-07-31