Dragon har en stark, pepparaktig smak och italienarna kallar den romantiskt för Dragoncello.
Hacka eller klipp bladen och använd som krydda till stekt kött eller fisk. Dragon passar utmärkt i såser och soppor.
Dragonvinäger gör man genom att lägga hela stjälkar med blad i vinägerflaskan. I vanliga anrättningar bör man inte använda stjälkarna eftersom de har en mycket kraftig och skarp smak.
Det finns 2 sorters dragon: rysk dragon som har grövre blad, en svag och lite gyttjig smak och inte alls så fin och aromatisk som den andra ? fransk dragon, med en stark och tydlig doft och smak.Den franska används bl a till béarnaisesås, kyckling och sallader.

Béarnaisesås (4 port)

150 g smör
1/2 dl vatten
2 1/2 msk dragonvinäger
1 msk finhackad gul lök
1-2 persiljestjälkar
5 krossade hela vitpepparkorn
1 krm torkad dragon
3 äggulor
3/4 msk hackad persilja, salt och cayennepeppar

Skala och finhacka lök, äpple och vitlök. Smält smöret i en kastrull. När smöret tystnat och blivit mycket svagt brynt - tillsätt lök, äpple, vitlök och curry och fräs det på svag värme ca 5 minuter. När curryn fräses med smöret kommer currysmaken bättre fram. Strö över vetemjölet och rör om. Blanda ner vatten och fond och låt såsen koka i ca 5 minuter. Kör såsen i mixer och häll tillbaka den i kastrullen. Runda av såsen med grädde och smaka av den med salt och peppar.

Maria Dahlquist
2000-07-21