Oregano är vild mejram som används mycket i grekisk och italiensk matlagning.
Som de flesta örtkryddor är den bäst färsk, och får man tag på stora knippen som brukar säljas i grekiska livsmedelsbutiker ska man gärna köpa det, om inte annat för att få ett härligt doftande kök.
Oregano vill ha det torrt, soligt och väldränerat. Det är oreganons friska skott, blad och knoppar som används som krydda. Den har sin självklara plats i pizza- & pastarätter men är också god till grillat kött eller i en mustig soppa.
Oregano är skarp i smaken och bör doseras varsamt. I kokta anrättningar bör oregano tillsättas strax före servering, eftersomkokning förstör smakämnena. Stimulerar aptiten!

Lammkotletter med oregano
4-6 lammkotletter
2 msk grovhackad färsk oregano
eller 1 msk torkad
salt
svartpeppar

Röd färskpotatis:
700 g färskpotatis

Dressing:
8 soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor
3 msk rödvinsvinäger
3 msk balsamvinäger
1 msk soja
1/2 knippa persilja
5 msk olivolja

Grilla lammkotletterna på medelavstånd från glöden, 5 minuter per sida. Krydda.
Röd färskpotatis: Börja med den röda dressingen. Lägg tomater, vitlök, all vinäger och sojan i en matberedare. Kör tills allt är finfördelat och blandat. Lägg i persiljan och kör igen. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan maskinen är igång. Låt dressingen stå övertäckt medan du kokar den skrubbade potatisen. Häll av vattnet från den färdiga potatisen och lägg den i en serveringsskål. Häll genast över dressingen.

Maria Dahlquist
2000-08-04