Vad tiden går fort! Nu är det redan dags att äta fastlagsbullar eller semlor igen. Jag tycker det är synd att konditorierna börjar sälja dem redan i januari, det tar liksom udden av det hela på något sätt. På söndag är det fastlagssöndagen, så passa på nu i dagarna att baka semlor tillsammans. Det är alltid kul att vara flera i köket och att rulla bullar tar sin tid.

Saftiga, fluffiga semlor
Släta bullar, som är utgångspunkten för semlor är faktiskt lite knepigt att lyckas med i hemmaköket. De blir ofta väldigt kompakta och ibland lite torra. Men det finns lite knep att ta till, för att få ett bra resultat.
Att tillsätta kesella i degspadet motverkar uttorkning, ca 1 dl räcker för en normalsats. Likaså fungerar vit sirap och där kan man byta ut strösockret rakt av.
Vad beträffar mjöl, är det som alltid i bakning, så att ju mindre mängd mjöl desto bättre resultat. Var nätt på handen när du knådar degen så fastnar den inte så lätt på fingrarna.

Jäs och grädda i lugn och ro
Degen behöver dragfri rumstemperatur att jäsa i. Dra inte ner på tiden, för då blir bullarna kompakta. Vad beträffar själva gräddningen, så ställ in en liten skål med vatten i ugnen. Då blir bullarna mer ångbakade, precis som på bagerier.

Margareta Schildt-Landgren
2000-03-03