Det börjar bli vår och för många snart dags att planera sommarsemester. Sol och bad, eller sevärdheter? Kanske rentav hälsohem? Själv är jag egentligen inte så mycket för att välja här i livet. Så mitt råd är att åka neråt Medelhavet någonstans. Då får du alltihop på en gång. Medelhavsmaten räknas faktiskt som riktigt nyttig och hälsosam, generellt sett. Och dessutom så god! Vad mer kan man önska?!

Den nyttiga olivoljan
Eftersom över 15 länder gränsar till Medelhavet och dessa länder skiljer sig ekonomiskt, politiskt och även kulturellt är naturligtvis också matvanorna olika.
Gemensamt för alla medelhavsländerna är användandet av olivolja och en stor mängd grönsaker i maten.
Vad beträffar olivoljanså har den en positiv sammansättning av fettsyror som är bra för hjärta och kärl. Just de hälsoproblem som är väldigt vanliga i Sverige.
Det innebär dock inte att man kan äta obegränsade mängder, för man blir tjock av olivolja också.
Runt Medelhavet är klimatet optimalt för i princip all grönsaks- och fruktodling. Då man har många soltimmar under stor del av året blir skördarna också optimalt näringsrika. En naturlig förklaring till att man där äter mycket grönsaker.

Måltiden samlingspunkt
Möjligtvis påverkar hela måltidsmiljön välbefinnandet. Man äter länge tillsammans med familj och vänner. Ofta består måltiden av flera mindre rätter, fast det är inte så tung mat.
Så visst finns det väl anledning att vilja åka på Medelhavssemester, eller i alla fall att anamma maten därifrån.

Margareta Schildt-Landgren
2000-03-16