Jag tycker att desserter hör sommaren till. Eftersom chokladdesserter alltid är den dessert som säljer bäst på restauranger får du här ett par chokladdessertrecept!

Chokladsufflé
4 portioner
125 g mörk choklad
2 msk milda
2 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
4 ägg
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk snabbkaffe
1 burk konserverad aprikoser, 482 g
florsocker

Sätt ugnen på 175°. Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugnen. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjöl och späd med mjölk under omrörning. Låt smeten koka några minuter. Tag kastrullen från värmen. Skilj äggen. Rör ner äggulorna, en i sänder, samt den smälta chokladen, florsocker, vaniljsocker och snabbkaffe. Låt smeten svalna. Vispa äggvitorna till skum och vänd försiktigt ned dem i smeten. Häll smeten i en smord ugnssäker form med raka kanter ca 1 1/4 liter. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i 35-40 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Låt aprikoserna rinna av. Mixa aprikoserna till en slät sås, späd ev med lite av lagen. Sikta florsocker över den färdiga sufflén. Servera omedelbart med aprikossåsen.

Chokladmousse
8 portioner
225 gr mörk choklad (helst Valrhona)
50 gr rumsvarmt osaltat smör
9 äggvitor
125 gr strösocker
6 äggulor

Låt chokladen långsamt smälta i en skål över vattenbad. För samman den med det mjuka smöret i en stor skål. Vispa äggvitorna skummiga med elvisp. Tillsätt 1 msk socker och fortsätt att vispa på låg hastighet. När sockret lösts upp ökas till högsta hastighet. När äggvitan är styv strös resten av sockret försiktigt ut över ytan. Om sockret tillsätts för snabbt kan vitorna mista sin luftighet och tunna ut. Fortsätt att vispa tills massan är fast och seg. Lägg i äggulorna och vänd ner dem försiktigt men väl.
Vänd därefter ner en tredjedel av massan i choklad- och smörblandningen. Använd slickepott eller degskrapa med skaft och blanda snabbt ihop massan genom att vända från mitten och ut mot skålens kant samtidigt som skålen vänds runt. Tillsätt resten av vitorna. Blanda tills massan är jämn. Häll upp moussen i en suffléform eller i portionsformar. Täck över och låt moussen stå i kylskåp ca 3 timmar.

Maria Dahlquist
2001-05-20