Målet vid behandling av all diabetes är att hålla blodsockret på en jämn nivå. För att nå dit krävs ett samspel och jämn avvägning mellan tre viktiga delar; mängden mat, den energi som går åt under dygnet och mängden insulin.
Idag kan en diabetiker äta allt. Men, inte alltid, inte hur mycket som helst och alltid med hänsyn till de två tidigare nämnda faktorerna. För att lära sig hur sin kropp fungerar bör alla med diabetes träffa en dietist för att få individuella råd. God kunskap om hur olika slags mat påverkar kroppen är en viktig ingrediens för att klara av sin diabetes på ett tillfredställande sätt. Maten vid diabetes skiljer sig inte från de råd som ges till friska personer. Samma råd ges även till dem med höga blodfetter, högt blodtryck och övervikt. Mängden mat är förstås väldigt individuell och beror på kön, ålder och aktivitet.
Att fördela maten över dagen är A och O vid diabetes. Tre huvudmål och två-tre mellanmål är en bra riktlinje. Mängderna är förstås individuella. Det är bra om lunchen är ungefär lika stor som middagen och att det finns ett mellanmål mellan måltiderna. Om det går lång tid mellan frukost och lunch eller om frukosten är liten är det bra med ett mellanmål på förmiddagen. Nattfastan ska inte vara för lång, ett litet mellanmål på kvällen håller blodsockret på jämn nivå. Diabetikerna använder fler vitaminer än friska, t ex är behovet för C-vitamin mycket större. Speciellt äldre kan därför med fördel ta en kombinerad vitamin- och mineraltablett dagligen tillsammans med extra C-vitamin och E-vitamin.
Det omättade fettet är bättre för kroppen. De främsta källorna till omättat fett är oljor, fet fisk som till exempel strömming, lax, sill och makrill, mjuka och flytande margariner, avokado och nötter. Mättat fett som bland annat bidrar till att täppa igen blodkärlen finns i fet mjölk och fil, fett kött, ost, charkvaror och kokosfett. Välj gärna det omättade fettet framför det mättade genom att ha lättmargarin på smörgåsen, steka i flytande margarin, ha olja- & vinägerdressing på grönsaker och rotfrukter. Rotfrukter, frukter, grovt bröd, müsli, potatis är bra mat. Ät gärna tre frukter om dagen och två portioner rotfrukter och grönsaker. 2-3 glas mjölk eller fil per dag rekommenderas. Välj de lättare alternativen och fördela mängden över dagen.
Felaktigt tror många fortfarande att man inte får äta något socker överhuvudtaget. En liten mängd socker (5 g=1 tsk) tillsammans med en måltid gör ingen skillnad på blodsockret. Självklart är det inte bra med stora mängder saft, juice eller söta krämer.Ät vanlig mat. Skilj mellan vardagsmat och sällanmat. Undvik så kallade sockerfria kakor, tårtor och sockerfri choklad. Vid festliga tillfällen kan även den med diabetes äta en tårtbit med gott samvete. Prova gärna tanken kring lördagsgodis fast för vuxna, det vill säga spara godis och liknande till en dag i veckan. Kom ihåg att mat är en viktig del vid diabetes. Försök att inte låta bli mat för att få sockret bra utan tänk istället tvärtom. Bli vän med maten och försök att hitta den mat du mår bra av och som hjälper dig att få blodsockret på en jämn nivå.

Maria Dahlquist
2001-01-29