För att få kött, fågel och fisk tillagat exakt som man önskar är det enklast att använda en termometer.Numera finns det oftast termometer inbyggt i moderna ugnar och man ansluter då bara en sladd med kännare i råvaran. I annat fall är det en utmärkt investering att skaffa sig en separat digital termometer. Den anger grader mer exakt än gamla tidens stektermometer. Via en kännare i livsmedletpiper den när tillagningen är klar, vilket är en fördel när det blir lite stressigt i köket.
På det här sättet går det också bra att förbereda maten innan gästerna kommer och sedan låta ugnen sköta sista tillagningen med hjälp av den digitala termometern. Tänk bara på att alltid sätta kännaren mitt i livsmedlet, så att tillagningen verkligen är klar inuti råvaran.


Vilken innertemperatur skall olika livsmedel ha?

FISK
När du lagar hel fisk i ugnen, så lägg den i en ugnsfast form. Sätt i termometern och laga i 150 grader till en temp. av 52-55 grader. Eller bryn portionsbitar av torsk, hastigt i stekpanna. Lägg i ugnsform och tillaga till 52 grader i 150 graders värme.

NÖTKÖTT
Vid tillagning av stek använd 125-150 graders ugnsvärme och tillaga till en innertemperatur av 70-75 grader för genomstekt och endast 65 för rosa. För rostbiff gäller endast 55-60 grader.

GRISKÖTT
Skinsstek tillagas i 175 graders ugnsvärme till 80 graders innertemperatur.

LAMM/KALV
Stek av lamm och kalv skall ha en innertemperatur mellan 70-75 grader, beroende av hur rosa man vill ha den. Ugnstemperatur 175 grader.

KYCKLING
När det gäller kyckling är det alltid mycket viktigt att köttet är helt genomlagat. Man skall aldrig äta rosa kyckling, då man kan få maginfektion. Tillaga hel kyckling i 200 graders ugnstemperatur, till en innertemperatur av 85 grader. Vid kycklingfilé höj ugnstemp. till 225 grader och tillaga till endast 75 grader. Men kontrollera alltid att köttet är vitt och aldrig rosa.För allt kött gäller att man också kan bryna en portionsbit i stekpanna och sedan laga den färdigt enligt ovan i ugnen. Det är också ett bra sätt att kunna förberda middagen, utan att stå i stekos i köket.

Margareta Schildt-Landgren
2002-01-30