Italien - stöveln i södra Europa, fullständigt sprakar av goda smaker och dofter. Fransmännen och italienarna slåss varje år om vem som säljer mest vin, de toppar listan ungefär vartannat år. Men smakerna, olivoljan, parmesanen och pastan, kan ingen ta ifrån dem.

Parmaskinka med fikon
Det skall vara papperstunna skivor av äkta parmaskinka till det här receptet och fikonen måste vara riktigt söta och mogna.
Till åtta munsbitar:
4 skivor parmaskinka
4 färska mogna fikon, melon eller jordgubbar
lite citronsaft

Dela varje skinkskiva i två bitar och dela fikonen. Lägg ett halvt fikon i mitten av varje skinkbit och pressa över lite citron. Forma skinkan runt fikonet och vira ihop ordentligt. Elegant tilltugg till champagne eller mousserande vin.

Spenat Milanese
4 pers
1 pärllök
10 valnötter
40 g färsk parmesan
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt,peppar
250-300 g färsk spenat
Skala och finhacka pärllöken och grovhacka valnötterna. Hyvla eller riv parmesanen. Blanda olivolja, vinäger och pärllök. Smaka av med salt och peppar. Skölj spenatbladen och riv dem i mindre bitar. Vänd försiktigt ner dem i dressingen och strö över parmesan och valnötter.

Maria Dahlquist
2000-07-27