Paëlla, gazpacho, tapas... Spanjorerna gör en massa god mat, idag får du spanska recept! Ett glas Rioja, laga och njut...

Gazpacho Andaluz
En riktig sommarsoppa, som man kan förvara i flera dagar i kylen. Soppan skall inte kokas utan bara mixas ihop och är mycket frisk och god. Den serveras iskall med grönsaker i skålar vid sidan om eller bara crutoner.

4 port
1/2 gurka
6 tomater
1 msk tomatpuré
1 röd paprika
1 grön paprika
4 pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 liter grönsaksbuljong (färdigblandad)
salt, peppar
ev lite chilipeppar

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills soppan är lagom slät. Skär vitt bröd i tärningar och stek i olivolja. Låt soppan stå kallt en stund, den blir ännu bättre av att stå ett dygn i kylen.

Tortilla española
(1 ganska stor omelett, räcker till 4-5 personer)
5 ägg
2 stora potatisar
1 stor lök
1/2 dl hackad persilja
olivolja
salt och peppar

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och låt potatisen fritera i oljan. Hacka löken och lägg dem i stekpannan och låt den steka någon minut. Vispa äggen och tillsätt lök- och potatisblandningen. Blanda i persilja, salt och peppar. Låt blandningen ligga i skålen i några minuter. Stek omeletten på medelstark värme, vänd när den nästan har stelnat. Tortillan kan ätas både varm och kall!

Maria Dahlquist
2000-07-20