Under sommaren kommer vi att skriva om enkel sommarmat på olika sätt. Många bor i sommarstugor där det är ganska små matlagningsmöjligheter, precis som det är på camping- eller segelsemestern. Även om man väljer att fira semestern hemma kan det vara skönt att just matlagningen blir lite enklare.

Rökt fisk - perfekt sommarmat
Just under sommarhalvåret äter vi mer rökt fisk än under resten av året. Det finns då också många mindre lokala rökerier i våra hamnar där man kan köpa härlig fisk, men också lite nytänkande hos de större producenterna.
I större livsmedelsbutiker finns det "varmrökt filé av regnbågsforell" som jag tycker är jättegod och användbar. Den passar perfekt att ha hemma och använda som fyllning i bröd när man skall på utflykt. Ibland gör jag en vanlig sallad och blandar den sedan med den rökta fisken. Naturligtvis är det också gott med potatissallad till, det tror jag att de flesta har testat.
Rökt fisk har alltid lång hållbarhet, men det kan ändå vara bra att veta att den går perfekt att frysa. Ibland säljer butikerna den billigt just för att utgångsdatumet börjar närma sig. Stoppa den då i frysen, så har du alltid något hemma när det kommer oväntade gäster. Är det riktigt akut går den att tina och samtidigt värma lite i ugnen för att sedan avnjutas ljummen.

Matklubben
2004-07-02