Får vi föreslå ett par fräscha, svalkande och uppiggande desserter? Idag finns det en hel del roliga frukter att få tag på, botanisera i fruktdisken och laga en annorlunda dessert i helgen!

Papayadessert
4-6 pers
2 kg papayafrukter
2,5 dl socker
rivet skal av en citron
salt
1 kanelstång

Tvätta och skala papayafrukterna. Skär dem i bitar och lägg över i en gryta tillsammans med ett glas vatten, socker, citron, salt och kanel. Sjud på svag värme och rör hela tiden med en träslev. Smaka av och häll ev i litet mer socker.

Saffransparfait med exotiska frukter
(6-8 portioner)
5 dl grädde
4 äggulor
100 g strösocker
1 paket saffran (0,5 g)
saften från 1 lime
rivet skal från 1 apelsin
exotiska frukter, t.ex. kiwi, mango, ananas, sharon, papaya, kumquats

Vispa äggulor, socker, limesaft och saffran i en skål och värm i ett kokande vattenbad. Vispa till ett tjockt skum, ungefär som äggtoddy. Se upp så att blandningen inte blir för het, då kan den klumpa sig. Låt den kallna.
Vispa grädden och blanda den med den kalla äggsmeten och rivet apelsinskal. Klä en 1-litersform med plastfolie. Häll i parfaiten och frys den ca 5-6 timmar. Ta fram parfaiten ca en halvtimme före servering. Servera med fint skurna exotiska frukter och eventuellt en fruktsås.

Maria Dahlquist
2000-07-19