De första färskpotatisarna är verkligen värda sin vikt i guld. Kokta "al dente" med en klick smör och lite salt på är de en ren delikatess. I år är de ovanligt tidiga på grund av det fina vädret och därmed blir också midsommarpriserna överkomliga.

Tillagningsknep
Alldeles nyupptagen färskpotatis är lätt att skrubba ren med en liten borste. Koka upp vattnet innan du lägger i potatisen och salta sedan rejält. Beroende av storlek tillagas de sedan på bara cirka 15 minuter. Nypotatis eller färskpotatis har en förmåga att lätta "pysa" över på spisen. Det hjälper något att lägga i en klick smör i kastrullen, men man får ändå passa noga.
Eftersom färskpotatisen innehåller mer vatten än vinterpotatis, så fungerar den inget vidare till mos. Däremot kan du lägga den i ett smort foliepapper. Krydda, förslut och grilla sedan i kanten av glöden ca 25-30 min, beroende av potatisens storlek.
Enligt min mening finns det ingen potatissallad som går upp emot den gjord på färskpotatis. Skiva den kokta potatisen, blanda med hackad lök, färsk spenat och en god vinägrettdressing.

Förvaring av färskpotatis
Om du odlar själv, så vet du säkert att det bästa är att endast gräva upp så mycket potatis som går åt för stunden. Kanske har du åkt till någon "självplock" och grävt upp mer än vad som behövs vid en måltid. Ett bra knep är då att gräva ner den i en hörna i trädgården eller lägga den i en hink med jord och kanske ställa ut på balkongen. Det är en riktig delikatess och är därför också värd att bli bahandlad som en sådan!

Margareta Schildt-Landgren
2001-06-03