Fortfarande råder mörka morgnar då det kan kännas svårt att stiga upp. Innan de flesta av oss är hemma från jobbet har mörkret återigen fallit. Det är perfekt tid att hitta anledning till fest!
Bjud in stora som små på julgransplundring och lys upp januarimörkret och vips så är våren här... Glöggen känns nog lite söt efter alla muggar i jul, så blanda den med mousserande vin som välkomstdrink!Använd resterna från julen (om det finns några) och gör en härlig skinkwok med massor av fräscha grönsaker i. Ris eller glasnudlar till och krydda med teriyakisås, så smakar det helt annorlunda. Som alternativ, eller bjud både och, så är en god pastasallad med julskinka och grönt en uppskattad rätt för de flesta. Många gillar dessutom att det är lite smalmat nu såhär efter allt frossande.
Kanske det trots allt blivit lite pepparkakor över?! De passar utmärkt att använda i cheescake, istället för digestivekex i botten. En god fyllning med apelsin matchar väl till. Förra året på vår julgransplundring hade jag gjort glass med maräng i en julgrans kakform. Vispa bara vaniljvisp, färgsätt eventuellt med grön karamellfärg och häll upp i formen. Smula sedan maräng ovanpå och tryck till lite så att den "fastnar". Ställ i frysen ett par timmar. Dekorera gärna med silverkulor som finns i butikernas bakavdelning och sätt i några tårtljus. Enklare än så kan det nästan inte bli.!
Efter julhelgen brukar julgodiset säljas ut riktigt billigt. Köp polkagriskäppar och annat kul som man kan hänga i granen. Knyt band om några pepparkakor och clementiner och häng dem också i granen. Dansa, gammal och ung, och sjung ut julen ordentligt; "Nu är glada julen slut, slut, slut, julegranen bäres ut, ut ,ut, men till nästa år igen kommer han vår gamle vän; ty det har han lovat". Ha en kul dag!

Margareta Schildt-Landgren
2001-01-12