Sommartid accentueras lusten att fiska sin egen fisk. Det gäller både stora och små fiskare. Fångsten varierar naturligtvis beroende av både fisklycka och var man fiskar. Meningen är att det skall vara lika roligt att tillaga fisken som att dra upp den.
Varje nybliven fiskare borde gå någon sorts rensningskurs hos en erfaren fiskare. Att lära sig ta ur och rentav filea fisken är bra att veta och lite svårt att beskriva här, för då blir det så teoretiskt. Förhör dig med någon som kan eller kika efter i en bok där det beskrivs med bilder.
Favorittillagningen sommartid är att grilla folieinbakad hel fisk. Består fisklyckan av en halvstor torsk, tag ur och skölj den sedan. Klipp bort fenor och skär av huvudet. Tag ett stort grillfolie och läggden hela fisken mitt på. Klicka lite smör, både utanpå och inuti fisken. Lägg gärna lite örter i buken på fisken. Salta ganska rejält och peppra med citronpeppar.
Förslut foliet ordentligt och lägg paketet på grillglöden. Det är omöjligt att ange grilltid, eftersom fisken kan vara så olika stor och tjock. Titta istället efter i paketet att fiskköttet är vitt och fast, då är den klar. Det tar allt från 20 min till kanske 45-60 för en större fisk. Även barn som annars inte gillar fisk, brukar uppskatta sin egen fångst tillagad så här.

Maria Dahlquist
2001-08-06