1/2 kg frukt och grönt om dagen är den mängd som Livsmedelsverket rekommenderar. De anser att det finns ett starkt vetenskapligt underlag för att uppmuntra till en ökad konsumtion av frukt och grönt. Expertgruppen framhåller att vi bör sträva efter en balanserad hälsofrämjande kost.

Skydd mot sjukdomar
Att sänka fetthalten i kosten gör att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. En ökad andel frukt och grönt i måltiden gör att maten inte blir så fet. Ulla Johansson, nutritionist från Lund säger att det sannolikt är antioxidanterna som skyddar mot sjukdomar och de finns i den färgrika maten. Studier påvisar ett samband mellan mycket frukt och grönsaker och minskad risk för vissa cancerformer som lungcancer och tumörer i övre mag-tarmkanalen, samt bröstcancer och prostatacancer.

Frukt och grönt vid varje måltid
För att ha en chans att få i sig 1/2 kg frukt och grönt varje dag krävs att man äter det vid varje måltid. Grönsaker på smörgåsen redan vid frukosten och skivad frukt i filen är ett enkelt sätt. Ett enkelt knep är att tänka på att välja tre olika färger av frukt och grönt varje gång. Då får du enkelt en variation, både ur smaksynpunkt och näringsmässigt.
Sommartid är en sallad till lunch utmärkt. Välj dock gärna en magrare dressing, för att hålla fetthalten nere.
Vid middagen bör grönsakerna ta lika stor plats på tallriken som pastan eller potatisen. Unna dig sedan lyxen att köpa exotiska frukter och säsongsfrukt istället för godis!
(källa:frukostmagazinet)

Margareta Schildt-Landgren
2001-06-14