...ja, vad är vad egentligen? Här kommer all information du behöver!

Glass: Glass består av 3-8% fett, det kan vara både mjölkfett och vegetabiliskt fett. Mjölk, socker, ägg och naturliga smak- och grundämnen. Glass innehåller ingen grädde, fettet kommer huvudsakligen från mjölken. Frystid ca 4 timmar.

Gräddglass: Måste framställas av grädde, mjölk, socker och naturliga smak- och doftämnen. Innehåller mer än 8% mjölkfett men oftast ligger fetthalten kring 15%, ibland ända upp till 20%. Frystid ca 3 timmar.

Yoghurtglass: Innehåller yoghurt och får därigenom en friskare, lite syrligare smak. Ibland ingår grädde och ibland inte, fetthalten kan alltså variera mellan nästan 0-10%.

Parfait: Görs av äggula, socker och någon smaksättning och måste alltid innehålla grädde. Den är ganskamäktig med hög fetthalt. Eftersom smeten innehåller mycket äggula behöver man inte röra under frysningen och frystiden är också kortare, ca 2-3 timmar.

Sherbet: Denna glasstyp ligger ganska nära den kinesiska och görs på sockerlag, äggvita och frukt eller bär. Den är kalorifattig, mellan 1-3% fett

Sorbet: Det finns egentligen inga direktiv för hur sorbet ska vara, den är i Sverige väldigt lik sherbet men kan vara helt fettfri. Lagas oftast av tunnflytande mos eller puré av färska frukter, fruktjuice eller sockerlag med likör, vin eller champagne. Frystid: 4-6 timmar.

Saftis: En saftis måste innehålla 10-15% frukt ? eller bärråvara och är helt fettfri. Undantag är citronisglass med lägst 10% råvara av citrusfrukt.

Isglass: Ungefär som saftis men måste inte innehålla frukt eller bär utan består vanligast av smakämnen. Måste röras ofta under frysning, annars bildas iskristaller. Frystid ca 3 timmar.

Glass, parfait och isglass serveras i kulor eller bitar medan sorbet spritsas.

Maria Dahlquist
2000-07-28