Enligt min åsikt förhöjs salladssmaken avsevärt när det kommer lite dressing på. Den måste emellertid vara väl anpassad så att inte vinäger aller andra dominanta smaker tar överhand. Ofta "fastnar" man och alltid gör samma dressing eller kanske rentav köper den färdig. Här får du den inspiration som behövs för att variera dina dressingar.
En klassisk vinägrettedressing passar till det allra mesta. Kan man proportionerna i huvudet, kan kreerandet ta över sedan.

1 msk vinäger
4 msk olja
1-2 krm salt
Smaksätt med t ex 1/2-1 tsk fransk senap, 1 tsk hackade örter, 1 krm nymald svartpeppar eller 1/2-1 pressad vitlöksklyfta.

Eftersom jag avgudar balsamvinäger använder jag den ofta i mina dressingar. Ibland är det dock bättre att använda en mildare vinäger av typen vitvins- eller äppelcidervinäger. Magrare dressing får man genom att ta hälften vatten, hälften olja. Fylligare blir den genom att utgå ifrån en äggula och vispa i vinäger och olja.
Fildressingar är ett alternativ som passar bra till många "matiga" sallader. Det blir förstås en magrare variant om man använder just filmjölk istället för gräddfil. Skall det vara en riktigt krämig dressing eller sås, låt den rinna av en stund i ett kaffefilter, så tjocknar den.
Smaksättningarna hänger ofta samman med vad dressingen skall serveras till. Tomatpuré och salladskrydda passar till grillat. Jag har en förkärlek till att blanda i mosad ädelost och valnötter. Pröva dig gärna fram till vad som faller dig bäst i smaken.

Matklubben
2004-06-11