Ofta upplevs januari och februari som trista och mörka månader, såhär efter all ledighet under jul- och nyårshelgen. Då kan fantasin också avta vad gäller maten och istället blir det till ett lite tråkigt problem. Ta tag i tristessen istället för att acceptera den och bestäm dig för att laga lite rolig mat, så kan du snart vända känslan.


Kruxet för de flesta är att få ihop jobb, ev barn, träning och allt annat som ingår i veckans pussel. Försök så långt som det är möjligt att laga mat så att hela familjen kan äta tillsammans på kvällen. Det är viktigt för dagens familjer där alla har sina intressen och aktiviteter. Lever du ensam kanske det är en idé att laga mat tillsammmans med någon vän varje vecka eller att bjuda hem varandra på vardagsmat ibland. Att laga mat till sig själv upplever många som oinspirerande och det är den största motiveringen till varför det ofta blir halvfabrikat.


Planera matinköpen så sparar du massor av tid. Att gå och handla varje kväll när man kommer från jobbet är sämsta möjliga lösning. Med trötthet och hunger gör du inga bra inköp. Oftast hamnar det en massa onödiga varor i kundvagnen då också. Att göra en veckoplanering låter kanske trist och präktigt, men sudda i så fall bort den attityden. Det är dessutom att bra sätt att variera maträtterna på, för man får en annan överblick. Lägg in fisk någon dag, sedan soppa, köttfärs, korv eller vad du brukar gilla så blir det automatiskt större variation.


De flesta av oss behöver ny "input" då och då. här på Matklubben kan du lätt gå in bland recepten och hitta nya, enkla maträtter som det är kul att laga. Kanske rentav familjen kan laga lite mat tillsammans, vilket även barnen brukar tycka är jättekul.

Matklubben
2005-01-02