Visst är det gott med olika röror att doppa tilltugg i medan man väntar på middagen. Auberginedip blir fantastisk. Den får en trevlig nötig smak som kommer fram när auberginen bakas i ugn.

Aubergine med tomat och mozzarella
En favorit att äta för sig själv med lite gott bröd eller som tillbehör till någon pasta eller köttbit.

2 stora auberginer
400 gram krossade tomater
3 klyftor vitlök
1/2 dl hackad färsk basilika
400 gram mozzarella
100 gram färsk riven parmesanost
salt, peppar och olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Skär auberginerna i skivor på ca 1/2 cm på längden. Salta dem på båda sidor och låt stå tills de börjar vattna sig. Skölj dem då och torka auberginerna med en handduk. Fräs dem tills de är guldbruna i rikligt med olivolja och låt dem rinna av på hushållspapper. Koka tomater, vitlök, salt och peppar i några minuter. Tillsätt basilikan i slutet av kokningen. Varva auberginer, tomatsås, mozzarella i en smord ugnsform. Strö parmesanosten överst och sätt in i ugnen i ca 45 minuter.
(Receptet kommer från Medelhavsmat för svenska kök, Kakao förlag)

Auberginedip

500 g auberginer
olivolja
1/2-1 msk olivolja
3 msk yoghurt
1 citron
1-2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar


Värm ugnen till 175°. Dela auberginerna på längden. Salta och peppra snittytan. Lägg halvorna med skinnsidan upp i en form smord med lite olivolja. Baka mitt i ugnen i 25-30 minuter. Inkråmet ska bli alldeles mjukt.
Ta bort skalet och lägg fruktköttet i en matberedare. Tillsätt olivolja, yoghurt, pressad citron och hackad vitlök. Kör allt till en slät pasta. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Dipen tål en hel del salt. Kyl fram till servering.

Maria Dahlquist
2004-01-06