Här har vi samlat de allra bästa grilltipsen, skriv ut och spara!
Kött:
-Skåra i kanten på köttet så det inte kupar sig när det grillas, särskilt flintastek och kotletter. Lägg tunna skivor närmare glöden för att få hetare värme och tjockare skivor längre från glöden, annars blir de brända innan de är genomstekta.
-Stick inte i köttet med en gaffel, vätskan rinner ur, använd grilltång.
-Hur känner man på kötter?
Känn med en grilltång, är köttet mjukt är det rått i mitten och blir det lite mer motsånd är det rosa. Känns köttet hårt är det genomgrillat. En köksmästare lärde mig en gång att känns köttet som din kind är det rått, känns det som hakan är det medium och känns det som pannan är det well done?
-Har du en grill där det inte går att höja och sänka gallret kan man lägga kolen i olika höga högar istället.
-Vänd köttet när det börjar svettas på ovansidan. När rosa köttsaft börjar tränga upp på den stekta sidan är köttet rosa inuti.

Fisk:
-Alla feta fiskar passar mycket bra att grilla. Har du en mager fisk bör den marineras först.
-Fisk grillas bäst i folie.
-Använd ej gaffel men gärna grilltång!
-Vänd bara fisken en gång, då blir den saftigare. Har du en stjärtbit som är tjock på ena sidan och tunn på andra, skär ett snitt i fiskköttet, men inte genom skinnet.
-Tjockare fisk måste grillas högre upp från glöden.
-Fiskfiléer som har skinnet kvar på ena sidan kan penslas med olja eller marineras och grillas på galler.

Kyckling:
-Ha alltid en sprayflaska i närheten när du grillar kyckling. Skinnet innehåller mycket fett och när det droppar på glöden flammar lågor lätt upp.
-Kycklingdetaljer med skinn måste vändas ofta för att undvika vidbränning.
-Allt kycklingkött ska vara väl genomstekt. Kontrollera att köttsaften är klar och genomskinlig utan rosa inslag.

Spett:
-Blötlägg pinnarna innan de används. Metallspett kan oljas in så går det lättare att lossa köttet från spetten. Platta grillspett är bra eftersom köttbitarna inte snurrar när man vrider spetten.
-Använda gärna 2 pinnar till varje spett, det håller bättre då.
-Kött som placeras glest blir fortare färdigt än de som packas hårt. Väljer man runda pinnar kan man dock placera köttbitarna tätare för att förhindra att de snurrar.
-Bäst blir resultatet om spetten bara består av kött från samma styckningsdetalj. Kött från nöt och gris bör inte blandas eftersom nötköttet gärna får vara lite rosa och fläskkött och kyckling ska vara genomstekt.
-Grönsaker bör grillas på egna spett eftersom de oftast har kortare tillagningstid än kött.


Maria Dahlquist
2000-07-22