Grodda kan du göra året runt men nu är det särskilt hög tid inför salladssäsongen! Alfalfafrön, mungbönor, oskalade linser, bockhornsklöver är lätta att gro och bildar långa läckra groddar.

Odla i kylskåpet!
Särskilt på vintern men även annars är det härligt att kunna odla sina egna purfärska grönsaker hemma i köksskåpet - det handlar förstås om att grodda. Alla frön kan gro och när frön gror blir mineralerna och proteinerna lättare att ta upp. C-vitaminer liksom B2 och vitamin E bildas. Även vitamin B12, som veganer har brist på, kan bildas vid groddningen. Grodda frön som stått ljust en dag innehåller också karotin (vitamin A). En del av stärkelsen förvandlas till socker och fiberhalten sjunker. Att gro baljväxterna över natten är ett sätt att förkorta koktiden och göra dem mer lättsmälta. Groddning förhindrar gaser i magen.

Grodda så här:
Alfalfafrön, mungbönor, oskalade linser, bockhornsklöver är lätta att gro och bildar långa läckra groddar. Av 1 dl frön blir det 6 - 10 dl groddar. Ju mindre frön desto större mängd groddar. Spola av 1 dl frön i en trådsil. Plocka bort skadade frön. Häll i en 1 liters glasburk. Fyll på med 3 dl vatten och låt små frön ligga i vattnet i 4-6 timmar och stora i 8-12 timmar. Spänn fast en bit gasväv eller ännu hellre myggnät av plast över burkens öppning med en gummisnodd. Häll av vattnet och låt fröna rinna av väl. Ställ burken mörkt men inte svalt. Skölj fröna, låt dem rinna av ett par gånger varje dag. Efter 3-5 dagar är groddarna klara. Sista dagen låter du dem stå ljust, så får de fina gröna små blad.

Tänk på!
Möglar groddarna måste de kastas. Har du dem i kylskåp klarar de sig nästan i en vecka. Groddar av sojabönör, kikärter, bondbönor ska inte ätas råa. De måste kokas i 5-10 min för att ett enzym som försvårar proteinupptagningen ska förstöras. Groddar passar inte bara som råkost. Du kan lägga en tuss på mackan eller i soppan men är de grova också i ett sötsurt fräs.

Maria Dahlquist
2004-04-14