Bättre saft har ingen haft. Hallonsaft är en riktig sommarklassiker och en av de mest populära saftsmakerna året runt. Den söta hallonsaften är barnens favorit när det är fikadags och ett givet inslag när det ska bjudas till kalas med kakor och tårta. Den allra bästa hallonsaften är naturligtvis den du gör själv, på vilda hallon plockade under stekande sommarsol. Bättre sätt att spara en bit av sommaren på flaska hittar du inte. Det är en magisk känsla att kunna plocka fram saften när vintern börjar kännas oändligt lång och längtan till sommarsol och hallondoft är som störst.Att göra saft är en konserveringsmetod. Smaken från ett bär som vanligtvis bara går att njuta av under en kort period på sommaren, utvinns och sparas på flaska för att kunna njutas av året runt. Saft framställs genom att man kokar vatten, socker och bär eller frukt som sedan silas så att bärrester försvinner. Sockret och kokningen förlänger hållbarheten på bären som annars är relativt kort. Längst hållbarhet får saft som kokats, men det går även att tillverka saft utan att behöva koka den, så kallad rårörd saft. Rårörd saft kan med fördel behöva tillsats av något konserveringsmedel för att förlänga hållbarheten, ofta används citronsyra.
När du gör saft kan du välja att låta den vara drickfärdig på flaskan eller låta den koka ner till koncentrat. Koncentratet ger mer plats i skafferiet och ökar även hållbarheten eftersom saften blir sötare. Men vad är då skillnaden mellan saft och juice? Jo, juice är den rena outspädda saften från bär eller frukt, 100 % frukt alltså. Saft blir det när du tillsätter vatten och socker och konserverar den härliga hallonsmaken så att den räcker länge.

Hallon kanske är vår mest älskade saft men det är långt ifrån vårt enda saftbär. Jordgubbssaften kanske är den största konkurrenten men även röda och svarta vinbär smaka utmärkt som saft. Och glöm inte att flädersaft får fantastisk smak både från blommor och bär. Körsbärssaft har en syrligare smak som ofta uppskattas av vuxna som tycker att hallonsaften är för söt. Och vill man dricka saften som måltidsdryck är våra skogars lingon och tranbär bra och lyxiga val.

Recepten skiljer sig lite åt men det som påverkas mest av olika variationer är mängden och koncentrationen på saften. Även sötman påverkas av förhållandet mellan bär och socker. Vill du göra ungefär en till en och en halv liter koncentrerad saft ska du plocka fyra liter hallon.

Det går bra att koka saften i en vanlig gryta och sila i silduk, men ska du göra mycket saft kan det vara värt att investera i en saft-maja. Saft-majan är ett tredelat aluminiumkärl med en gummislang från mittendelen. I understa delen hälls vatten som får ånga upp genom bären som ligger i det översta skiktet. Genom slangen kommer saften och kan därefter tappas direkt på flaska.

Plocka hallon i sommar och bjud på hemgjord underbar hallonsaft under vinterns kalas. Det blir garanterat lättare att stå ut under vinterhalvåret med hemmagjord hallonsaft.