Indonesier är förtjusta i maträtter med kycklig, höns, gris, ris och räkor, som ofta wokas. Matbröd förekommer aldrig hos den inhemska befolkningen
I Indonesien äter man med gaffel och sked. Till maten dricker man gärna öl, isvatten, cider eller vitt vin. Rätterna grupperas runt en stor skål med ris som är huvudingrediensen. Riset är den absolut viktigaste födan i Indonesien. Den troende indonesiern anser riset heligt och skulle aldrig kasta bort ens en gnutta ris som blivit över vid måltidenKryddor man använder mest är lagerblad, ingefära, kummin, curry, koriander, gurkmeja, kokosmjölk, citrongräspulver och sambal oelek.
På morgonen, vid 4-5 tiden, är det troligt att indonesiern äter ris, kokt i buljong, blandat med kycklingkött, ett rått ägg och lite riven purjolök. Nasi Goreng bjuds det också ofta på frukost. Som mellanmål äter indonesiern frukter med sockersås, mango, grönsaker med sötsur sås och nötter av alla slag och till dessert Pisang Goreng, stekt banan eller ett slags riskakor beströdda med riven cocos.

Nasi Goreng
Man kan kalla Nasi Goreng en indonesisk pytt i panna. Till den kan man nämligen alla slags köttrester användas, men helst bör något rökt kött ingå. Krupuk är en sorts chips som äts till risbordet och till Nasi Goreng.

olja
4 msk hackad gul lök
1 hackad vitlök
1 tsk curry
1 tsk Laos (ketumbar)
2 tsk Sambal Oelek
lite Trassi Udang
salt 250 g stekt kött, skuret i tärningar
50 - 100 g skalade räkor
500 g kokt ris

Fräs löken och kryddorna ett par minuter i olja. Tillsätt räkorna och kött och fräs ytterligare i 5 min. Blanda i riset och låt alltsammans steka igenom ordentligt. Vid serveringen kan man garnera med skivade tomater, rädisor, ättiksgurka eller ett par stekta ägg.

Matklubben
2006-02-17