Det är roten av ingefära som man använder i matlagning. Flera sorter finns. I thailändsk matlagning används en ingefära som heter galangal eller galganrot.
Den skiljer sig från den ingefära vi är vana vid, smaken är mindre brännande och lätt syrlig. En rosa variant brukar serveras inlagd, tunt skivad, till japansk mat, särskilt till sushi av olika slag.


Ingefära hör till de kryddor som redan för mycket länge sedan importerades från Asien. Redan under antiken fanns syltad ingefära i små lerkrus att köpa i Europa. Nu odlas den i tropiska områden på flera kontinenter. Indien och Jamaica har varit de största exportörerna men alltmer ingefära kommer från Kina. Ingefära har använts som magmedicin och som aptitförbättrare. Under medeltiden och renässansen trodde man också att den förbättrade kärlekslivet.Inlagd ingefära
250 g ingefära
ca 1/2 dl socker
4 dl citronsaft

Skär ingefäran i supertunna skivor. Blanda dem med socker och citronsaft. Lägg blandningen i en kruka med lock. Häll eventuellt på mer citronsaft, saften ska täcka ingefäran. Förvaras ingefäran i kylskåp, den är ärdig att ätas efter 2 dagar.

Maria Dahlquist
2005-01-02