Här njuter vi av lax i olika former, dels marinerad, dels grillad med en saltsyrlig sås gjord på fetaost och matlagningsyoghurt.

Limemarinerad lax (4 pers)
600 g lax
saften av 6 lime
1-2 dl olivolja
1 dl finhackad gräslök
1 dl finhackad persilja
krossadrosépeppar

Senapssås:
2 msk fransk senap
4 msk grädde

Skär laxen i tunna tunna skivor. Blanda alla ingredienser till marinaden och låt laxskivorna marinera minst 10 min. Servera med nykokt potatis, senapssås.

Grillad lax med fetasås
4 skivor lax av mittbiten, ca 600 g

Till pensling:
3 msk olja
1 tsk citronsaft
salt
vitpeppar

Fetasås:
2 dl matlagningsyoghurt
150 g fetaost
1/2 tsk oregano
salt
svartpeppar
800 g skalade och ansade grönsaker ochrotfrukter ? t ex rödbetor, morötter, färsk lök, broccoli, blomkål, zucchini, sockerärter, gröna bönor och färskpotatis

Blanda olja och citronsaft. Pensla skivorna med blandningen. Grilla 5-6 minuter per sida. Krydda med salt och peppar. Mixa samtliga såsingredienser i en matberedare till en hyfsat slät kräm. Ställ såsen kallt. Koka grönsakerna i saltat vatten bara så länge att de fortfarande har stuns kvar. Rotsaker behöver naturligtvis längre koktid än till exempel sockerärter. Koka alltså inte alla grönsakerna på en gång! Servera laxskivorna med citronklyftor, de lättkokta grönsakerna och fetasåsen.

Maria Dahlquist
2000-07-22