Kanske var det en tillfällighet att just Skottland kom att bli världens whiskyland nr 1. Men faktum är att allt som behövs för att framställa bra whisky finns här. Bra klimat, bördig jord att odla säd på och mycket viktigt många bergsbäckar och källor med enastående källvatten.
I Skottland finner man dessutom torv som är bra att elda med. Elda kan man göra med mycket men torven har en viktig uppgift att fylla i Skotsk whisky. Att framställa whisky är så mycket mer än att följa ett recept och att på rutin följa en väl inarbetad process. Det gäller givetvis att göra rätt men än viktigare det måste kännas rätt !!
Låt oss gå igenom tillverkningsprocessen för traditionell skotsk malt whisky :

Mältning
Råvaran i maltwhisky är korn som väljs ut med stor noggrannhet. Många destillerier köper idag korn från bla Sverige och Baltikum. Det första steget är att kornet läggs i blöt och då pratar vi inte om kranvatten utan skotskt källvatten. Alla destillerier har sitt eget källvatten som påstås inverka på slutresultatet i whiskyn.Efter 2 dagar i blöt flyttas kornet till stora stengolv där mältningen fortsätter. Kornet börjar gro och i och med groddarna så bildas ett enzym ( diastas ) som gör att man omvandlar stärkelse till socker. Utan socker ingen alkohol. Efter 6 ? 7 dagar är denna process klar.

Torkning - rökning
Nästa steg är att torka kornet och helt stoppa grodden. Detta görs i en sk kölugn där kornet läggs på ett golv med små hål i. Man eldar underifrån och tillsätter även torv som bidrar till rökigheten i slutprodukten. När torv brinner utvecklas kraftig rök som tränger in i kornet och sätter röksmak på denna. Beroende på hur mycket och vilken typ av torv man använder kan man styra rökigheten i whiskyn.

Mäskning
Det mältade och ?rökta? kornet mals ner till ett grovt mjöl som kallas grist. Denna grist hälls ner i mäskningskar som är fyllda med varmt källvatten. Efter en noggrann blandning har omvandlingen av stärkelse till socker fullbordats om allt gått rätt till. Denna vätska är gyllengul och söt och brukar kallas vört.

Fermentering
Efter nedkylning av vörten förs denna över till stora jäsningskar av rostfritt stål. På Skottlands största distilleri Glenfiddich distillery används jäskar av trä som anses bidra till slutresultatet. Nu tillsätts jäst till vörten som startar en intensiv process som skapar alkohol. Efter ca 48 timmar har allt socker omvandlats till alkohol och jäsningen avstannar av sig själv. Vörten har nu en alkoholhalt på ca 7% och skiljer sig inte nämnvärt från öl.

Destillering 1 och 2
Destillering innebär att vörten kokas i potstills (kopparpannor) varvid alkoholen separeras från vatten. Eftersom alkohol kokar vid 78 grader förångas den och kyls ned för att återigen samlas upp till vätska. Efter den första destilleringen erhålls low wines och innehåller ca 20 % alkohol.
Den andra destilleringen är mycket viktig. Här separeras hjärtat från huvud och svans. I början av destilleringen är alkoholhalten mycket hög och innehåller ämnen som är icke önskvärda. När alkoholhalten närmar sig 72 % börjar man samla in destillatet och fortsätter tills alkoholhalten når 67 % och när halten sjunker under detta och den sk svansen kommer avbryter man insamlandet.

Lagring
Den sprit vi nu erhållit med ca 70 % alk vol är den sprit som tappas på ekfat för att många år senare bli ädel whisky att njutas på ett eller annat sätt. All skotsk whisky måste enligt lag lagras på ekfat i Skottland under minst 3 år. Den vanligast typen är bourbonfat som tidigare används för lagring av bourbon. Sherryfat som tidigare används för sherrylagring är också vanlig.


Mattias Fineman, ambassadör för William Grant & Son Ltd.
2000-10-18