Vem sa att en cappuccino måste bestå av kaffe och varm mjölk? En skummande, värmande, mättande kopp passar utmärkt så här års!

Kantarellcappuccino
75 g konserverade kantareller
4 finhackade schalottenlökar
4 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
salt & peppar
25 g smör
1 msk hackad gräslök
Färska kantareller till garnering

Sautera kantarellerna i smör. Spara spadet från konservburken! Häll över hönsbuljong, grädde och kantarellspadet. Låt sjuda i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Kör i mixer och blanka av med lite rumsvarmt smör. Servera soppan i värmda koppar och garnera med färska kantareller och lite klippt gräslök.

Böncappuccino
100 g vita bönor
2 vitlöksklyftor
5 dl hönsbuljong
2 dl grädde
Saften av 1 citron

Blötlägg de vita bönorna i 25 minuter. Häll av vattnet och spola dem i kallt vatten. Rosta vitlökskklyftorna gyllenbruna i lite olja i en panna tills de mjuknar. Pressa klyftorna genom i en vitlökspress. Koka bönorna mjuka i hönsbuljong ca 40 minuter. Häll i grädden och smaksätt med citronsaft och vitlök. Låt koka upp, kör i mixer till en slät soppa, passera genom en finmaskig sil och mixa soppan skummig precis före servering! Servera i värmda koppar!

Maria Dahlquist
2004-03-21