Det är en fröjd att handla mat i Frankrike, inte bara för att råvarorna är de allra bästa utan även för att priserna gör att man varje dag kan unna sig precis vad man vill, både i stadens supermarché och på restaurangen.

På restaurangen
De flesta franska restaurangen erbjuder både en à la carte och ett par 3-rätters menyer. Menyerna är inte som i Sverige, ett sätt att locka gäster, utan ett sätt att visa det huset är duktigt på. Därför är det all idé att prova en meny, hur löjligt billig den än må vara, 79F-159F (100-185 kr) är vanliga priser. Ofta är det dessutom i avkrokarna eller på mindre inbjudande ställen som man hittar den bästa maten.

Gårdagens middag till exempel, var en meny för 99F. Det finns alltid 2-3 rätter att välja mellan och det är alltid lika svårt. För en 3-rätters middag, som slår det mesta jag ätit på sistone, en halv flaska vin och en Kir slutade notan på152F/pers (ca 200 kr). Det är då man känner hur väl man mår och ifrågasätter varför man egentligen bor så fel (man bortser gärna från vissa nackdelar som faktiskt finns).
Till lunch är det bara att välja, en crêpe för 10F, dagens lunch för 39F eller varför inte en 3-rätters för 79F. Under lunch stänger många affärer och butiker ett par timmar så det är lika bra att redan på förmiddagen hitta sin favoritrestaurang.

Supermarché
Stora supermarchés börjar tyvärr ta mer och mer plats i fransmannens vardag. Bagerier finns fortfarande i varje hörna men charmen att gå till slaktaren, charkuteriet och ostaffären för att göra sina inköp är snart ett minne blott. Å andra sidan får man nu i timmar botanisera bland gångar, korgar och diskar efter de mest utsökta råvaror, allt på samma ställe. Bara att kunna köpa sitt vin samtidigt känns som en efterlängtad vuxenförklaring och en ren lyx.
Idag inhandlades det scampispett. Ingen fisk, bara scampi, färdigmarinerat och klart, 14,90F. Ost är nästan 50% billigare än i Sverige, vi fann 2 stora ankbröst för 32F och mycket olivolja följer med oss hem... Sen kommer man då till vininköpet. Man kan köpa en flaska vin för 6F och uppåt. 6-francs vinet är kanske inte det som rekommenderas flitigast av vinkännarna men faktum är det är precis vad fransmannen dricker till vardags. Vi brukar dock skämma bort oss med en flaska för 15-20F...

Maria Dahlquist
2000-07-11